1 / 7

Ziua 1 - Fontanafredda, Piemont

Undeva in secolul XIX, un rege s-a indragostit de o fata din popor. El era Vittorio Emanuele II, ea Rosa, viitoare contesa di Mirafiori si sotie morganatica a acestuia. Undeva pe parcursul iubirii lor, regele i-a facut cadou o podgorie in Piemont, pe colinele comunelor Barolo si Serralunga d’Alba. De acum istoria intra in linie dreapta - fiul celor doi a dezvoltat via cu inteligenta, iar nepotul a pierdut-o la cazino, in timpul Marii Depresii.

Astazi, podgoria este una din cele mai mari din Italia, are pauni umbland liber printre oameni si un lac-padure denumit poetic ‘il bosco dei pensieri’ (padurea gandurilor). Vinifica soiuri nobile, printre care si cunoscutul Barolo si a obtinut numeroase premii internationale. Compania exporta anual milioane de sticle in toata lumea, inclusiv in Romania, in lantul HoReCa.

O vizita la crama in care se regasesc inca baricuri de acum 130 de ani inseamna o dupa amiaza cu parfum de lemn si vin, potentat de lumina difuza si randurile disciplinate de butoaie pantecoase, ce tin pana la 2 tone de vin fiecare. Etichetele de pe ele vorbesc despre recolte cu buchet bogat, dau nastere la povesti si lectii de oenologie, dar mai cu seama fac pofta de grabnica degustare.

La masa am fost invitatii Ornellei, un oenolog italian ce ne-a sursprins cu o engleza perfecta, nuantata de o raceala rebela. Cina de la vila contesei (precedata de un tur al micii locuinte regale, mobilata cu piesele orginale) a refuzat sa fie un simplu pretext pentru degustarea de vin. In Piemont se mananca multe antipasti (cel putin 5), mistret si iepure; este ceea ce am mancat si noi, pregatite impecabil. Pe langa, am trecut prin diferiti ani de Barolo, Barbaresco, Gavi di Gavi si un prosecco absolut delicios – Galarej.

A doua zi, la plecare, casa de oaspeti, cocheta si tacuta, isi primea urmatorii degustatori de vin si povesti – un grup olandez.

Un articol scris de Adriana Sohodoleanu, fondatoarea conceptului Biscuit, gourmet gifts & treats si partener la The Goodie Bag Company, companie specializata in organizarea de evenimente gourmet si nu numai.

Pasionata de calatorii cu miresme de delicatese, ea le povesteste cititorilor YourMoney despre meleaguri, oameni si capricii culinare, asa cum le-a vazut si le-a simtit.

Sursa foto: Arhiva personala a autoarei



Jurnal de gourmet travel - Italia


Comenteaza articolul

Opinia cititorilor nostri este importanta pentru noi, Wall-Street incurajand publicarea comentariilor voastre. Pe site urmeaza sa isi gaseasca locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate intr-un limbaj civilizat, fara atacuri la persoane / institutii. Ne rezervam dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum si de a restrictiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.