Martipan, gheata, fondante sau flori naturale, combinatii de culori, panglici, funde si multa ciocolata. Toate acestea sunt numai cateva combinatii care pot personaliza un tort. Putem adauga diamante, monede si topping de capucino, fursecuri si sampanie, astfel incat sa se vorbeasca multa vreme despre petrecerea ta.

Chiar daca vorbim despre o petrecere care costa peste 50 de milioane de dolari sau una mult mai restransa, in familie, un tort, oricat de fancy si delicios, editie limitata sau personalizat, nu trebuie sa lipseasca din mijlocul petrecerii.

Daca ne referim la gusturile impinse la extreme ale unora, vorbim despre "creatii" care valoreaza 20 de milioane de dolari. La sfarsitul lunii octombrie anul trecut, show-ul Luxury Brands Bridal a dezvaluit la Beverly Hills cel mai scump tort de nunta al tuturor timpurilor, creat de designerul Nahid. Din pacate insa, tortul a fost foarte bine pazit si nimeni nu a putut consuma din superba prajitura. Predecesorul sau a fost un tort de fructe de 1.65 milioane de dolari. 223 de diamante incrustate in glazura tortului, faceau la momentul respectiv ca prajitura sa devina cea mai luxoasa si scumpa prajitura din lume, creata sub denumirea de "Expozitia miraculoasa a naturii".

Sase luni de schite, modele si planuri pentru a materializa "creatura". La momentul respectiv, nu numai ca era catalogata ca fiind cea mai scumpa prajitura din lume, dar a avut "onoarea" sa fie si cel mai scump aliment. Marele avantaj insa era faptul ca deliciosul tort a putut fi consumat. Bucatarul acestui "Food Art" - cum au numit-o unii - a refuzat insa sa specifice care sunt ingredientele folosite. La fel de original si expresiv, a fost tortul "placat" cu monede, o opera expusa de data aceasta in Japonia, tort care valora "doar" 2.16 milioane de dolari. Prajitura a fost facuta cu un scop anume, acela de a comemora 250 de ani de la nasterea lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Designer-ul, omul-cheie al petrecerii

Specialistii, sau mai bine zis designerii specializati in decorarea torturilor, sunt la mare cautare. Fie ca da o nota aparte petrecerii, o pata de culoare sau simpla respectare a traditiei, un tort trebuie sa se adapteze perfect profilului petrecerii.

Carmen Tarry este un astfel de designer, care si-a inceput afacerea in 1989, prin planificarea propiei sale nunti. In ultimii 16 ani, torturile sale au aparut la foarte multe petreceri scumpe. "Au avut 'placerea' de a calatori in toata lumea, ajungand in locuri precum Africa de Sud, New York, Insula Cainelui sau Canvey Island. Torturile mele sunt celebre, intr-adevar", spunea ea. Se poate spune ca operele sale de arta s-au bucurat de aparitia in cateva documentare TV sau programe de lifestyle. De la o petrecere intima, o masa pentru 12 persoane, o petrecere londoneza scumpa, cu peste 400 de invitati sau chiar comanda pentru un hotel scump din Cornwall, prajiturile dichisite ale designerului au un aspect deosebit, romantic, aranjat de multe ori cu flori proaspete.

Preturile sunt si ele pe masura efortului depus, astefel ca pretul standart al unui "etaj" de tort porneste de la 580 dolari, ajungand pana la 1300 de dolari "etajul", in cazul unul tort cu cel putin trei astfel de straturi. Accessoriile pot costa mii de dolari insa ele se pot savura cu mare placere. Pentru torturile facute in perioadele calde ale anului, sunt ideale ghirlandele de flori sau buchete naturale. Exista solutii si pentru bugetele mai restranse. Daca tortul este deja gata, in ceea ce priveste coacerea lui, nu trebuie decat sa apelam la un designer-bucatar care va gasi solutia potrivita pentru "comoara" noastra.

Traditie vs. originalitate

Cat despre tortul de nunta, pe langa traditie, acesta poate fi "sufletul petrecerii" in cadrul unei asemenea ceremonii. In perioada grecilor antici, tortul era aruncat pe cei doi miri precum sunt aruncate astazi confetti-urile. Torturile romanilor in schimb, era foarte simple, facute din faina, sare si apa, asa ca nu erau foarte apetisante. Tortul de nunta este considerat simbolul unuiviitor prosper si fertil al noului cuplu. Impartirea tortului, la o nunta sau la o petrecere oarecare, reprezinta impartirea bucuriei cu oaspetii tai. La nunta reginei Victoria, in 1840, tortul acesteia a fost decorat cu gheata si a ramas in istorie ca "gheata regala". Victorienii erau extraordinari constructori si arhitecti, motiv pentru care cofetarii au conceput primele torturi trase pe stalpi, cu un design asemanator structurilor clasice victoriene. Si cand vorbim despre pastrarea traditiei, putem pune problema extremelor. Pentru cei in cauza este valabila pastrarea ultimului "etaj" al tortului, el urmand sa fie folosit si cu alte ocazii speciale, simbolul acestuia fiind fertilitatea.

Alta traditie nostima este adresata domnisoarelor de onoare sau altor persoane necasatorite, care, in urma unei nunti, trebuie sa doarma cu o felie de tort sub perna, ceea ce ii va ajuta sa viseze persoana cu care urmeaza sa se casatoreasca. Brazilienii din Sao Paolo sarbatoresc fiecare an de la infiintarea orasului, ocazie cu care localnicii se apuca serios de copt. Anul acesta au sarbatorit 453 de ani, drept urmare au pregatit un tort de 453 de metri. Ideea a avut-o un emigrant italian, care a avut ideea cu adevarat mareata.

De atunci, anual, fiecare familie pregateste un tort de un metru patrat, patratele fiind apoi pozitionate pe niste masute expuse in centrul orasului. Primele torturi deja preparate, ambalate si comercializate au fost introduse in bacaniile americane in 1940 de companii precum Betty Crocker sau General Mills. Originalul Betty Crocker Cake Mix, se "gatea" mai mult decat rapid, prin adaugarea unei anume cantitati de apa in blat. Compania a fost insa nevoita sa afle de ce femeile refuzau sa cumpere un tort gata facut, motivul fiind unul cat se poate de simplu: ele purtau sentimentul de vinovatie, considerand ca neimplicarea in facerea prajiturii inseamna tradarea familiei. Compania si-a rezolvat problema punand in ambalaj si un recipient care putea fi folosit pentru baterea oualor. Rezultatul a fost extraordinar, vanzarile incepand sa creasca imediat dupa aceea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea YourMoney »


Setari Cookie-uri