Roman Abramovich, a carui avere este estimata la 18,2 miliarde de dolari (10,8 miliarde de lire sterline sau 16,02 miliarde de euro), in crestere cu aproape 30% fata de anul trecut, ocupa locul 11 in clasamentul Forbes, toti cei situati inaintea lui in top fiind cu cel putin 10 ani mai in varsta.

De la orfan la oligarh

Roman Abramovich s-a nascut in Rusia, pe 24 octombrie 1966. Este foarte greu de inteles cum a aparut pasiunea sa pentru afaceri, cum si-a dezvoltat extraordinarul spirit antreprenorial, tinand cont de faptul ca a crescut sub dominatia comunista.

Ramas orfan de la 4 ani si crescut de rude, a renuntat la facultate si a inceput sa puna bazele averii sale la sfarsitul anilor '80, inceputul anilor '90. Presedintele rus din acea perioada, Mikhail Gorbacev, a aprobat o lege care permitea deschiderea unor mici intreprinderi private, cunoscute sub numele de cooperative. Intre 1992 si 1995 Abramovich a pus bazele a 5 astfel de intreprinderi, care actionau ca intermediari pe piata petroliera. Milionarul rus a obtinut marea majoritate a averii sale datorita programului de privatizare a companiilor de stat din timpul mandatului lui Boris Yeltsin.

Cu ajutorul prietenului si asociatului sau din acea perioada, Boris Berezovsky, Abramovich a devenit in 1995 actionar majoritar la Sibneft – o mare companie petroliera rusa – pentru care a platit 100 de milioane de dolari, un chilipir daca se tine cont de valoarea reala de la acea vreme a companiei. Berezovsky a parasit Rusia pentru a scapa de acuzatia de frauda si i-a vandut partea lui de actiuni de la Sibnef lui Abramovich, in 2000.

Tot in 2000 a devenit guvernatorul regiunii Chukotka, datorita unei actiuni caritabile numita 'Polul Sperantei, detronandu-l astfel pe contracanditatul sau corupt Alexander Nazarov. De atunci, rusul a investit sute de milioane de dolari in Chukotka: a construit un colegiu, un spital si hotelurile din Anadyr, a finantat si renovat scolile si aeroportul din regiune. Si pentru ca nimic nu e gratis, Chukotka a devenit un paradis al taxelor pentru Sibnef.

In iunie 2003, miliardarul rus a achizitionat pachetul majoritar al clubului de fotbal Chelsea, vulnerabil din punct de vedere financiar la acea vreme, contra sumei de 140 de milioane de lire sterline (aproximativ 233 milioane de dolari), in care a investit masiv in urmatorii ani (aproximativ 440 de milioane de lire sterline – 860 de milioane de dolari – pana in 2006) pentru a-l redresa.Intre 2003 - 2004 a vandut actiunile pe care le detinea la compania Russian Aluminium lui Oleg Deripaska, iar in toamna anului 2005 Abramovici si-a lichidat actiunile la Sibneft, vanzandu-le companiei Gazprom pentru suma de 13 miliarde de dolari.

Abramovich, care a inceput sa investeasca in piata imobiliara din Moscova, a fost reales in octombrie 2005 guvernatorul regiunii Chukotka. Afacerile sale sunt conduse din afara Rusiei, prin intermediul fondului de investitii Millhouse Capital din Marea Britanie, unde detine doua proprietati: una in Londra, capitala cu cele mai scumpe locuinte, si alta in Sussex – cu o suprafata de 440 de acri, adica aproximativ 1,78 kmp.

De fapt, aceasta tara se transforma, incet, in adevarata sa resedinta, poate si datorita gradului inalt de risc caracteristic capitalismului post-sovietic, marturie stand in acest sens Mercedesurile blindate si imensa armata de bodyguarzi ce-l inconjoara pe Abramovich, dar si rata foarte mare a crimelor comandate politic din Rusia. Actuala conducere a Rusiei i-a acordat Ordinul de Onoare "pentru imensa contributie la dezvoltarea regiunii Chukotka", in timp ce Elvetia – in 2004 – si Franta – in 2005 – l-au investigat sub acuzatiile de frauda si spalare de bani.In ciuda notorietatii si, mai ales, a averii sale fabuloase, al doilea cel mai bogat rus din lume nu a reusit sa cumpere domeniul Abramovich.com, fiind refuzat de actualul proprietar, un american care poarta acelasi nume.

Mega hobby-uri

Miliardarul rus a devenit cel mai mare cheltuitor din lume in materie de iahturi de lux, "flota lui Abramovich" cuprinzand 4 astfel de ambarcatiuni (Ecstasea, Pelorus - foto, Le Grand Bleu, Sussurro) fiecare intr-o alta zona: Marea Mediteraneana, Caraibe, America de Sud si Pacific. Acestui cvartet i se mai poate adauga inca o nava, Eclipse, care se afla in constructie in Germania si va masura 160 metri lungime. Este cel mai mare iaht privat din lume, mai mare decat orice fregata sau distrugator din flota roiala. Imensa ambarcatiune care l-a costat aproximativ 200 de milioane de lire sterline este dotata, printre altele cu o sala de cinema, piscina, jacuzzi pentru invitati, camere subacvatice cu senzori de detectare a caldurii si a miscarii, geamuri blindate si un echipaj format din 50 de persoane.

Este proprietarul unui Boeing 767-33A/ER, supranumit "Banditul", despre care designerii au povestit ca Abramovici ar fi cerut ca toate cele 350 de scaune pentru pasageri sa fie scoase si inlocuite cu o masa pentru 30 de persoane, iar bucataria sa fie dotata cu chiuvete placate cu aur.

Pe langa acestea, Abramovich mai detine si cateva elicoptere, care sunt tinute fie pe iahturile sale, fie la resedinta din Sussex, un Ferrari FXX, o masina de curse de 2,2 milioane de dolari, editie limitata.In ciuda notorietatii sale – desi este cunoscut mai degraba ca patron al clubului englez de fotbal Chelsea, decat ca unul din cei mai importanti oameni de afaceri din industria petroliera de pe glob – Abramovich nu obisnuieste sa faca declaratii publice legate de afacerile sale, astfel incat jurnalistilor nu le ramane decat sa speculeze in privinta mutarilor sau obiectivelor sale, subliniind caracterul sau schimbator.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri