Relaxarea este cuvantul de ordine dupa o zi agitata de job, natura fiind cel mai bun mediu pentru cateva momente de liniste. Iar cum o escapada la munte este putin probabila in timpul saptamanii, gradina poate fi solutia salvatoare.

Daca in urma cu 10-15 ani natura era reprezentata de parcul ce se vedea pe geamul sufrageriei pentru cei care aveau norocul de a locui langa un parc, sau de muscatele de pe balcon, astazi nu mai este deloc iesit din comun sa ai o mica gradina botanica in spatele casei. Boom-ul sectorului imobiliar a adus pe piata case tot mai spatioase, cu terenuri de dimensiuni mari, tocmai bune pentru crearea unei gradini proprii.
Gazonul din fata casei reprezinta deja un element considerat ca fiind de la sine. Proprietarii care dispun de un teren mai mare si de resurse financiare pot insa sa creeze un adevarat colt de natura in apropierea casei. Plante de pe toate continentele, alei, foisoare, rauri artificiale si chiar cascade, toate pot fi aduse in gradina proprie, atat timp cat spatiul disponibil este generos.Companiile care se ocupa de amenajarea gradinilor inregistreaza afaceri tot mai mari, cererea fiind cu greu acoperita. Iulian Voiculescu, general manager la Luxusgarten Romania S.R.L. spune ca "datorita temperaturilor din acest an, cererea de amenajari de gradina a crescut in Germania, atentie, cu 40% fata de anul trecut. Despre Romania nu am date statistice, dar cererea depaseste posibilitatile de productie actuale", spune managerul general al Luxusgarten, companie care ofera servicii de constructii de gradina si amenajari exterioare (foisoare, pergole, terase, alei, garduri, pardoseli, etc).

Iulian Voiculescu nu a oferit detalii privind cele mai scumpe si complexe comenzi executate, insa preturile sunt edificatoare, acestea variand intre 50-60 euro pe metru patrat pentru pardoselile cele mai ieftine si 250-300 euro pe metru patrat pentru cele de tip debarcader. In ceea ce priveste tendintele actuale intalnite pe segmentul pe care activeaza Luxusgarten, Iulian Voiculescu afirma ca cererea este crescuta pe esentele exotice teck sau ipe. "Experienta proprie mi-a confirmat insa ca cele mai recomandate esente de lemn pentru exterior in Europa sunt salcimul si frasinul".
Dar unui foisor nu i-ar sta bine in mijlocul ierbii, plantele, fie ele si fara flori, fiind necesare pentru completarea tabloului. Magnoliile, lalelele sau ficusii reprezinta plante pe care le cunoastem cu totii. In schimb, Eunymus, Forsythia sau Liriodentron pot fi doar niste nume greu de pronuntat, insa acestea sunt denumirele pentru plante mai putin cunoscute, florile sau frunzele acestora avand darul de a va face gradina un paradis natural.Evident, nu toate plantele se pot adapta climei locale, acestea necesitand de asemenea si ingrijire pentru a fi mentinute in cea mai buna stare.
Pe langa accesoriile de gradinarit sau elementele necesare mentinerii in viata a plantei achizitionate, trebuie avut in vedere si costul propriu-zis al exemplarului, pe langa operatiunea de plantare.

In functie de zona de provenienta, de marime (un arbust va fi evident mai scump decat un rasad de trandafiri) si de raritatea plantei, pretul poate varia de la cateva zeci de lei la cateva sute de euro. Exista insa si plante care costa mii de euro. Spre exemplu, un exemplar din Acer Palmatum Fireglow (foto alaturat) are un pret de 11.000 de lei la Garden Services. Plantele si elementele de decor nu reprezinta insa tot ce intra in componenta unei gradini de vis. Bolovani, diferite tipuri de pietris, sisteme de irigatie, bazine cu apa statoare sau parauri cu apa recirculata, toate acestea contibuie la realizarea unui mediu cat mai relaxant, dar si la majorarea notei de plata. In plus, ingrijirea gradinii va necesita in primul rand timp, aceasta fiind unul din marile minusuri ale vietii cotidiene.
De aceea, companiile specializate in amenajarea gradinilor ofera si servicii de intretinere, acestea avand un pret aproximativ de 1 leu pe metru patrat. Gradinaritul este o pasiune, spun cunoscatorii. Una care nu este ieftina daca este intretinuta la potential maxim, dar care ofera relaxare dupa agitatia cotidiana. Iar pasionatii mai spun ca linistea nu are pret.
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.
Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.
În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.
Te-ar putea interesa și: