Chief Executive Officer sau CEO in varianta scurta. In unele cazuri functia este cumulata cu cea de Presedinte a companiei, dar in general CEO-ul este liderul executiv al companiei, care conduce practic afacerea si este responsabil de cresterile profiturilor. Si pentru cei care intorc cresteri anuale de doua cifre, recompensele sunt constituite in salarii de noua cifre
Se afla in fruntea unor afaceri de miliarde de dolari, ceea ce ii face si cei mai bine platiti CEO din lume. Potrivit clasamentului celor mai bine platiti CEO din SUA, intocmit de Forbes, directorii executivi prezenti in top au incasat anul trecut 7,5 miliarde de dolari de la companiile pe care le conduc, in crestere cu 38% fata de anul precedent. Rezulta o medie de 15,2 milioane de euro pentru fiecare director executiv, cei mai bine platiti fiind cei din industria tehnologica si cei care conduc companii care activeaza in sectorul financiar.

Salarile liderilor celor mai mari business-uri de peste Ocean nu sunt compuse doar din remuneratie fixa, ci si din bonusuri sau compensatii sub forma de actiuni, acestea din urma reprezentand in medie 48% din salariul total. Autorii clasamentului iau insa in calcul actiunile primite doar in momentul in care posesorul isi actioneaza dreptul de a intra in posesia lor. Astfel se face ca diferentele de la an la an pot varia considerabil.

Cel mai bine platit CEO din America, anul trecut, a fost liderul Apple, Steve Jobs, care a primit in total 646,6 milioane de euro. Interesant este faptul ca Steve Jobs, ca si alti directori executivi din SUA (fondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin, directorul executiv al Google Eric Schmidt sau seful Yahoo, Terry Semel) primesc un salariul anual de 1 dolar. Cu toate acestea, ei se numara printre directorii executivi din America care la finalul anului pot spune ca au primit printre cele mai mari remuneratii, datorita pachetelor de actiuni, dividentelor si diferitelor bonusuri.

Eric Schmidt, clasat pe treapta 488 in clasamentul Forbes, a primit in 2006 un total de 560.000 de dolari, insa detine actiuni Google in valoare de cinci miliarde de dolari. In acelasi timp, directorul executiv al Yahoo, Terry Semel, clasat pe treapta a cincea in clasamentul celor mai bine platiti 500 de CEO din America, a incasat 174,2 milioane de dolari.

Pe treapta a doua s-a situat CEO-ul companiei petroliere Occidental Petroleum, care a primit compensatii de 321,6 milioane euro, in timp ce ocupantul pozitiei a treia, Barry Diller, directorul executiv al IAC/InterActiveCorp, a incasat 295,13 milioane euro.

Directorul executiv al Fidelity National Financial, William P Foley II, a primit 179,5 milioane de euro, clasandu-se pe treapta a patra, in timp ce Michael Dell, fondatorul si liderul companiei care ii poarta numele, a incasat 153,2 milioane de euro, clasandu-se pe treapta a sasea.

Situatia nu este la fel de fericita in cazul doamnelor care ocupa pozitii de conducere in cadrul companiilor americane. Desi Meg Whitman, directorul executiv al eBay, este prezenta in clasament, ea nu este nici macar intre primele cinci clasate, pe prima treapta fiind directorul lantului de farmacii, Rite Aid, Mary F Simmons, care a incasat anul trecut in total 1,4 milioane de dolari. La egalitate cu aceasta s-a situat CEO-ul Idearc Inc., Katherine J Harless, Idearc fiind o companie media desprinsa la finalul anului trecut din Verizon Communications.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea YourMoney »


Setari Cookie-uri