Franta este tara cu cel mai mare numar de reprezentanti in top 50, nu mai putin de 12 localuri, din care 9 in metropola recunoscuta drept raiul gurmanzilor, Parisul. Statele Unite si-au adjudecat 8 locuri, Marea Britanie 7, iar Spania si Italia cate 6. Cea mai spectaculoasa ascensiune a avut-o restaurantul Noma, din Copenhaga, al 15-lea cel mai bun restaurant din lume, in urcare cu 18 locuri fata de 2006.
Click aici pentru selectii din meniul celor mai bune restaurante din lume
1. El Bulli Roses, Spania

2. The Fat Duck Bray, Marea Britanie

Acum 12 ani, englezul Heston Blumenthal, actualul bucatar-sef, deschidea intr-o suburbie londoneza un mic restaurant care avea sa devina in scurt timp un punct de reper in peisajul gastronomic mondial. The Fat Duck, amplasat intr-o cladire veche de aproape jumatate de secol si-a castigat foarte repede renumele, Blumenthal fiind astazi considerat un fel de "alchimist al bucatariei". Pasionat de "gastronomia moleculara", ca si colegul sau de breasla, catalanul Ferran Adria, Blumenthal isi incanta oaspetii care-i calca pragul cu tot felul de combinatii culinare ciudate precum sardine pe serbet afumat, inghetata cu oua si bacon sau fulgi de ovaz cu pastarnac. Desi intr-o continua cautare si experimentare, Tha Fat Duck se poate mandri cu cateva "piese de rezistenta" care-si gasesc mereu loc in meniu: Mousse de Lime (lamaie verde), Nitro-Green Tea, Tea Jelly (Jeleu de ceai).Meniu degustare: 144 euro/pers. Lista vinuri: 45 - 8.000 euro
3. Pierre Gagnaire Paris, Franta

4. French LaundryCalifornia, SUA

Cel mai bun restaurant de pe intreg continentul american il are ca "chef" pe Thomas Keller, venit in Napa (o renumita regiune viticola din California) in urma cu 13 ani, timp in care a reusit sa transforme un simplu han intr-o adevarata mecca a gastronomiei internationale. Bucataria lui Keller reprezinta un amestec de influente, sau altfel spus mancarea este americana, preparata dupa metode frantuzesti si inspirata de pe tot mapamondul. Printre cele mai renumite preparate realizate sub bagheta lui Keller se numara: "Oysters and Pearls" (scoici si caviar servite pe o crema tapioca cu cimbru) din care au fost vandute 24.000 de portii anul trecut (circa 65 pe zi)si Yabba-Dabba-Doo (cotlet de vita cu cartofi crocanti si prune). Meniu degustare: 180 euro/pers. Lista vinuri: 25 - 5.800 euro
5. Tetsuya’s Sydney, Australia

Cel mai bun restaurant din Australia, Tetsuya's il are in spate pe unul dintre cei mai iubiti bucatari din lume, Tetsuya Wakuda, un japonez in varsta de 47 ani, stabilit in Australia de un sfert de veac. Bucataria sa este fundamentata pe respectul japonez pentru produsele naturale de sezon, dar si pe tehnicile clasice ale gastronomiei franceze, printre ingredientele utilizate de Wakuda regasindu-se insa cateva si cu specific australian, precum crapul tasmanian, scoicile Spring Bay sau stridiile tasmaniene. Printre felurile cele mai apreciate din meniul propus de Tetsuya's se numara crapul oceanic servit cu icre nepasteurizate, sandwich-ul cu caviar si bezea. Meniu degustare: 135 euro/pers. Lista vinuri: 35 - 7.755 euro
Urmatoarele locuri din "top 10" sunt ocupate, in ordine, de Bras (Franta), Mugaritz (Spania), Le Louis XV (Monaco), Per Se (SUA) si Arzak (Spania).
Desi este considerat cel mai bun de pe continentul asiatic, restaurantul indian Bukhara, despre care Bill Clinton a spus ca si-ar fi dorit sa mai aiba un stomac, se afla tocmai pe pozitia 37. La 10 locuri distanta, pe pozitia 47, se regaseste Le Quartier Francais (Africa de Sud), recunoscut drept cel mai bun restaurant din Orientul Mijlociu si Africa.
Click aici pentru selectii din meniul celor mai bune restaurante din lume

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: