Prietenie, savoare, senzualitate, arta de a trai, istorie, traditie, patrimoniu, aproape orice cuvant sau expresie poate caracteriza aceasta lume a vinului pe care o iubim cu totii. Din toate timpurile, simbolurile asociate vinurilor au avut conotatii puternice, chiar si simbolice. Numit mistic 'sangele pamantului si al cerului' sau trecand la definitii ce tin strict de domeniul domestic 'o mancare buna si un vin bun reprezinta paradisul pe pamant', vinul nu poate fi rezumat doar la o licoare alba, ros sau rosie pe care o savuram la masa alaturi de familie sau prieteni.
Vinurile rosé pot capata toate culorile, de la roz pal la roz fuchsia, de la roz-galbui la galben, astfel incat nici o definitie nu poate fi aplicata acestor sortimente care se regasesc in toate regiunile viticole. Viticultorul are chiar dreptul de a alege metoda de obtinere, prin prelevarea unei parti din must in timpul fermentarii boabelor rosii pentru a le mari concentratia sau prin presarea directa, cu blandete, a recoltei. Vinul astfel obtinut este unul sangeriu. Daca prima metoda de obtinere a vinului produce uneori vinuri tari cu o concentratie de alcool mare, exceptie facand vinurile din regiunea Bandol (Var) unde, aplicata recoltei mustinde, strugurii dezvolta arome florale si gusturi de capsuna, cea de a doua metoda, raspandita mai mult azi, permite un mai bun control asupra calitatii aromei vinurilor rosé, dar si posibilitatea de a le defini mai bine stilul, culoarea si taria.

Cum ne regasim insa in bogata productie a vinurilor rosé? Nu numai cele din regiunea Provence, renumita pentru aceste sortimente, au cunoscut succesul dar si vinurile din majoritatea celorlalte regiuni viticole s-au facut cunoscute mai ales incepand cu anul 2000, marind astfel concurenta. Fiecare dintre noi are amintirea vinului rosé, viu, iute, zglobiu, usor, cu delicate arome de fructe delicioase, uneori trezind arome insipide sau putin alcoolizate, in care sulful isi face simtita prezenta, mereu servit alaturi de o pizza ornata cu sardele pufoase, ce scot la iveala o migrena neasteptata!Vinurile rosé pot fi alese dupa compozitia lor. Celebrele vinuri rosé din sudul Frantei sunt vinuri de amestec, insa cele obtinute dintr un singur soi au vazut de asemenea lumina zilei.

Care sunt insa cele mai cunoscute vinuri rosé in randul localnicilor si al turistilor?

Cinsault
- provine din regiunea Languedoc - Roussillon dar si din fostele colonii franceze Maroc si Algeria, avand astfel o aroma orientala.

Syrah
- vinul rosu aromatic de pe malurile Ronului cu note picante asociate sau nu cu puternicele arome de struguri negri. Aceste doua sortimente imbinate pot da nastere unor vinuri mai groase ca cele de pe domeniul OTT (Chateau Romassan à Bandol).

Vinul Cabernet pur asigura vinurilor rosé din Anjou notele lor de fructe rosii, in timp ce vinul Pinot de Aunis, condimentat cu cateva arome de bujor, ofera toata originalitatea vinului de culoarea somonului din domeniul Brazilier.

Sa vorbim insa si despre delicatul Gamay, ce provine din Cote-d’Or, si ofera parfumul sau fin de trandafiri si fragi catorva vinuri rosé ce au facut istorie pe Valea Loirei.

Inconfundabilul Merlot isi face de asemenea simtita prezenta in randurile celor mai cunoscute arome gustate atat de localnici, cat si de miile de turisti.

Exista tot atatea soiuri de vinuri rosé cate regiuni viticole si producatori. In afara de vinurile patate, cu reminiscente de fructe, bandol, rose-des-riceys cel mai adesea vinuri tari si de vita nobila, celelalte sortimente nu par a fi decat vinuri pentru picnic sau mai degraba folosite in bucatariile din sud-estul Asiei, India sau Magreb.

Totusi, atunci cand vorbim despre vin, mai ales cel rosé, trebuie sa ne ferim de orice dogmatism. Cateva arome sunt produse in mod artificial, cum ar fi cele de pepene galben de exemplu. Cu toate acestea, totul tine de gustul fiecaruia.

Astfel, un simplu ficat de iepure fript poate fi insotit de un vin Gris de Vendômois, din recolta de pe domeniile Brazilier, iar o portie de ciuperci fripte cu hasma poate fi servita cu un Cabernet de Saumur sec din regiunea Langlois-Chateau. In compania unui vin rosé de pe domeniile La Michelle, "A l'ombre de la treille", care ofera drept aperitiv aromele sale florale discrete dar bine nuantate, putem calatori pe nisipul fierbinte al Egiptului, pe colinele pline de istorie ala Greciei sau de ce nu in romantica si plina de glorie Roma.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea YourMoney »


Setari Cookie-uri