Fascinantul proiect al arhitectului Koolhaas va avea ca punct de dezvoltare o insula artificiala, care va fi impartita in 25 de parti identice, unde vor fi construite mai multe cladiri, de diferite forme si marimi, inalte si zvelte, mici si masive, lasand impresia ca o parte din Manhattan a fost pur si simplu smulsa si adusa in Orientul Mijlociu.

Metropola va avea forma de patrat, pentru a pune in evidenta caracterul sau de loc atipic, izolat, fara istorie, si fara vreun stil arhitectural anume. Turnurile inalte vor fi construite in partea de sud pentru a proteja restul cladirilor de lumina orbitoare a soarelui, iar o sfera gigantica, situata pe suprafata apei, va plasa, cu maiestrie, intregul ansamblu in afara oricarui concept al simetricului. Bariera dintre Golf si insula va fi reprezentata de un turn in forma de spirala, amplasat pe o fasie ingusta de pamant.

Daca va da gres in acest gigantic proiect, arhitectul va avea macar meritul de a fi ridicat anumite intrebari pe care altii ar fi preferat sa le lase neexploatate; daca insa proiectul se va dovedi un succes, va avea marele merit de a ne aduce mai aproape de ceea ce se doreste a fi orasul viitorului.