Porsche a decis sa "depuna plangere impotriva respingerii amendamentului sau de catre consiliul general al Volkswagen pe 24 aprilie 2008", in fata tribunalului din Brunswick.

Este vorba despre clarificarea situatiei juridice, dupa condamnarea de anul trecut a "legii Volkswagen" de catre curtea europeana de justitie.

Aceasta lege, ce figureaza din anii 1960 in statutul Volkswagen, a fost considerata o incalcare a principiului liberei concurente.

Porsche reproseaza landului Saxonia de Jos, care detine 20% din Volkswagen, ca a votat impotriva amendamentului sau in aprilie, acuzand autoritatile din regiune ca ingreuneaza aplicarea legislatiei europene.

Curtea europeana de justitie (CEJ) a respins o prevedere a legii ce limiteaza la 20% drepturile de vot ale unui actionar, oricat de mare ar fi participatia detinuta.

Citeste si:

Insa cele doua parti discuta cu privire la un alt amendament, care fixeaza la 20% minoritatea de blocaj, si care, potrivit autoritatilor din Saxonia de Jos si guvernului federal, nu a fost condamnata de catre CEJ.

Consiliul german de ministri se va reuni pentru a se pronunta cu privire la o noua lege Volkswagen.

Berlinul doreste mentinerea minoritatii de blocaj la 20%, aceasta oferind drept de veto guvernului in ceea ce privestre deciziile strategice ale grupului.

Porsche doreste aducerea minoritatii de blocaj la 25%, asa cum este in majoritatea companiilor, pentru a putea prelua controlul decizional al Volkswagen, in care detine o participatie de 31%.

Sursa: Wall-Street