Opere de Grigorescu, Petrascu si Baba, la ultima vizionare inainte de licitatie

Ziua de miercuri este ultima in care iubitorii de arta pot admira operele unor pictori ca Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu sau Corneliu Baba, inainte de inceperea Licitatiei de Vara, organizata de Casa Artmark

Printre operele importante scoase la vanzare se numara si lucrari semnate de Gheorghe Petrascu, un peisaj parizian al lui Corneliu Baba, un fascinant portret de turcoaica de Francisc Sirato, intitulat „Abibe”, si un peisaj marin ilustrand „Portul Roscoff” de Jean Alexandru Steriadi, evaluate la zeci de mii de euro, dar si numeroase picturi de patrimoniu al caror pret de pornire este situat la cateva sute de euro.

Dintre lucrarile deosebite realizate de Gheorghe Petrascu si scoase la vanzare in cadrul Licitatiei de Vara, cea mai valoroasa este „Case la Silistra” estimata intre 28.000 - 38.000 euro (ulei pe panza, 39 × 46,5 cm). Opera face parte din colectia Dr. Ioan Baba si are pe verso etichete de participare la: Expozitia Comemorativa “Gheorghe Petrascu”, Muzeul de Arta al R.P.R., Bucuresti, 1957; Expozitia Retrospectiva “Gheorghe Petrascu”, Muzeul de Arta al R.S.R., Bucuresti, 1972.

In “Case la Silistra”, Petrascu recurge la un tertip compozitional binecunoscut, oferind imaginii o insemnatate ridicata, prin plasarea iscusita a motivului in centrul compozitiei. Nu o data, o simpla casa, o ruina sau o intindere de apa, fara calitati picturale nemaipomenite, s-au transformat in interogatii plastice expresive.

Artistul alege sa ofere casei o aparitie pitoreasca, colorand-o viu, intr-o atmosfera luminoasa. Omul, probabil cea mai stinghera aparitie in peisagistica petrasciana, este si el amintit, in schitarea fugitiva din partea stanga a operei.

O alta opera valoroasa este si „Port Neuf” semnata de Corneliu Baba (ulei pe panza lipita pe carton, 42,5 x 47,5 cm). In lucrarea de fata, Baba expune un colt al vestitului pod peste Sena, Pont Neuf. Chiar daca imaginea reprodusa de Baba nu releva podul in intregime, maniera iscusita prin care pictorul inspira monumentalitatea arcelor de pod ofera lucrarii o materialitate recognoscibila. Peisajul este pus in balanta lumina-intuneric, aparitia crepusculara facilitand clar-obscurul cautat de pictor.

„Port Neuf” are o valoare estimativa cuprinsa intre 18.000 - 28.000 euro.

In Licitatia de Vara sunt reprezentati si alti autori de patrimoniu, operele unora dintre ei avand preturi de pornire extrem de accesibile, situate sub 1.000 euro: Margareta Sterian, Schweitzer-Cumpana, Rodica Maniu-Mutzner, Dan Hatmanu sau Vasile Grigore.

De asemenea, „Nimfa dormind” si „Tarancuta cu fuior pe cale” semnate de Nicolae Grigorescu ar putea fi achizitionate peste valoarea de 300.000 euro, stabilind un nou record in domeniu, potrivit organizatorilor.

Licitatia de Vara va avea loc la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel incepand cu ora 19.30, iar lucrarile mai pot fi admirate si in cursul zilei de miercuri, inainte de licitatie, intre orele 11.00 - 21.00.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea YourMoney »Setari Cookie-uri