Vanzarile totale au ajuns la 1.292.000 euro iar rata de adjudecare inregistrata a fost de peste 96%, intr-o seara in care doua opere ale lui Grigorescu s-au vandut cu peste 200.000 euro
Cea de-a doua licitatie din seria cu care Artmark a inceput noul sezon a adus promisiuni pentru un curs ascendent al pietei de arta in acest an, potrivit reprezentantilor casei de licitatii.

Sectorul reprezentat de vanzarile de opere apartinand Impresionismului si Postimpresionismului este unul dintre cele mai prolifice ale pietei, inregistrand, in licitatia de aseara, o crestere cu 59% a valorii totale a vanzarilor si o crestere cu aproape 10% a ratei de adjudecare fata de sezonul precedent.

Daca anul trecut, opera „Car cu boi” de Nicolae Grigorescu reusea un record de autor, prin adjudecarea sa pentru 155.000 euro, in licitatia de saptamana trecuta, doua picturi ale maestrului - „Ciobanas pe Valea Doftanei (foto sus)” si „Intoarcerea de la targ” - s-au vandut cu 250.000 euro, respectiv 210.000 euro.

A treia lucrare semnata de Grigorescu, „Tarancuta cu fuior, coborand spre casa” a fost vanduta pentru 105.000 euro.

Principala vanzare a Licitatiei de Impresionism si Postimpresionism Romanesc 2011, „Ciobanas pe Valea Doftanei” (est. 120.000 euro – 220.000 euro) urca astfel pe locul al doilea in clasamentul de autor, cu 250.000 euro, in crestere cu peste 60% fata de recordul din 2010.

Adjudecarea lotului nr. 14, „Ciobanas pe Valea Doftanei” a stabilit totusi un record, de aceasta data in privinta pasilor de licitatie, care s-au adunat in numar de 36, cel mai mare inregistrat pentru o opera de-a lui Grigorescu. Acesta indica pe de o parte sporirea numarului de participanti intrati in concursul de oferte – au fost active șapte palete de licitatie – iar pe de alta parte disponibilitatea tot mai mare de a plati sume importante pentru capodopere ale artei romanesti. Grigorescu isi demonstreaza inca o data atractia inepuizabila in randul colectionarilor si investitorilor romani, pentru care operele sale reprezinta unele dintre cele mai sigure si profitabile investitii, dar mai ales implinirea de a detine imagini iconice ale artei romanesti.

Alte opere care au fost adjudecate aseara cu preturi cu patru zerouri sunt semnate de Jean Alexandru Steriadi, Ion Tuculescu, Ipolit Strambu, Rudolf Schweitzer Cumpana, Ion Theodorescu Sion, Camil Ressu, Samuel Mützner, Gheorghe Petrascu, Nicolae Darascu, Stefan Popescu, Lucian Grigorescu, Nicolae Vermont, Dumitru Ghiata etc.

Licitatia a adus in plus numeroase recorduri de autor, dintre care cele mai semnificative sunt cele realizate de operele lui Schweitzer Cumpana (40.000 euro), Leon Viorescu (15.000 euro), Ipolit Strambu (20.000 euro), Dumitru Ghiața (14.500 euro) si Janos Krizsan (5.000 euro).

Cresterea progresiva a cotatiilor artistilor de patrimoniu nu inseamna insa preturi inaccesibile, opere semnate de nume consacrate precum Spiru Chintila, Ecaterina Cristescu Delighioz, Mihail Camarut sau Catul Bogdan putand fi adjudecate pentru sume situate sub 1.000 euro.

Evenimentele din aceasta saptamana au dat startul unui nou sezon ascendent al pietei romanesti de arta. Licitatia Romania Regala din 27 septembrie si Licitatia de Impresionism si Postimpresionism Romanesc din 29 septembrie au marcat nu numai unele dintre momente cele mai active din calendarul licitatiilor de arta din Romania in 2011 – cu un total cumulat ce se ridica la 1.571.000 euro - dar si factori de consolidare pentru un sector statornicit al pietei, cel de Impresionism si Postimpresionism si unul nou, al obiectelor istorice rare de colectie.

Licitatia de Impresionism si Postimpresionism Romanesc
Totalul vanzarilor: 1.292.000 euro
Rata de adjudecare: 96,33% din numarul loturilor
Numarul de loturi oferite: 109
Loturi adjudecate: 105
Cele mai ridicate valori atinse:
1. Nicolae Grigorescu, „Ciobanas pe Valea Doftanei”, 250.000 euro
2. Nicolae Grigorescu, „Intoarcerea de la targ”, 210.000 euro
3. Nicolae Grigorescu, „Tarancuta cu fuior, coborand spre casa”, 105.000 euro

Cele mai semnificative recorduri de autor:
1. Rudolf Schweitzer-Cumpana, „In vizita”, 40.000 euro
2. Ipolit Strambu, „In gradina”, 20.000 euro
3. Leon Viorescu, „Lectura”, 15.000 euro
4. Dumitru Ghiața, „Case la Balcic”, 14.500 euro
5. Ștefan Popescu, „Inserare peste Chioggia (foto jos)”, 18.000 euro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri