ôFashionableö, asa putem numi activitatea unui businessman sau freelancer care isi executa proiectele intr-o cafenea in care conexiunea wi-fi este de varf. Un notebook de ultima generatie alaturi de o cafea cu aroma traditionala, nu se poate defini decat asa.
Deschidem ochii, savuram cele mai ingenioase arome, cultivam atitudini si visam la luxul de a incerca mai mult. Cele mai scumpe orase ale lumii nu se pot neaparat lauda cu creerea unui mit al cafelei, ci doar cu nevoia de a-l importa si adapta. Nu toate insaů

Moscova este cel mai scump oras din lume si cu certitudine acest lucru se aplica si in cazul cafelei. Nu trebuie neaparat sa fii miliardar in dolari, trebuie doar sa ai atitudine. Cafenelele au devenit aici un ôfashionö al secolului. Intalnirile de afaceri au ca punct de plecare o cafea si unde in alt loc decat intr-un spatiu intim ca design, favorabil totusi comunicarii.

Coffee Bean CafÚ este primul lant de cafenele al Moscovei. Nu are nimic asemenator cu celebrul Starbucks, dar ofera senzatii puternice entuziastilor. Nu se fumeaza, si asta pentru ca aroma unei cafele bune nu trebuie imprastiata si nici macar amestecata cu mirosul de tutun. Peretii incarcati de rafturi pentru carti, ferestrele mari care ofera o panorama relaxanta, se ataseaza perfect iubitorilor de lounge.

Un interior elegant, Ĺeuro-sicĺ cum il numesc unii, pardoseala fina, plafon inalt, rafturi incarcate cu reviste si canapele mari, pufoase si mai ales, o cafea excelenta. La extrema cealalta se afla pozitionarea acestui spatiu intr-un punct Ĺfierbinteĺ al Moscovei: imediat langa Balshoi Theatre. Vogue CafÚ, asta se intampla cand editorul Conde Nast de la Vogue si restauratorul Arkady au reusit sa aduca o cafenea in inima orasului, o cafenea conforma cu personalitatile 'retro'.Cele mai scumpe arome fierbinti in luxoasele 'incaperi ale cafelei'
De la scump la traditie

Excentrici sau dimpotriva, adepti ai stilului vienez, brazilian, clasic sau contemporan, nu putem omite cafenele cu traditie in toata lumea. Parizienii au un cult al cafelei, dar nu l-au implementat numai pentru lichidul aromat. Cafenelele sunt adevarate sali de bal pentru dichisiti.

Rezervata numai clientilor initiati, CafÚ de Flor se poate lauda cu un trecut bogat dar integral dedicat prezentului. Frecventata de Sartre si de Beauvoir, cafeneaua este una cu Ĺvechimeĺ. Mix-ul clientilor cafenelei este unul de calitate: artisti, scriitori, jurnalisti, politicieni, designeri si importanti oameni de afaceri, dar nu in ultimul rand ilustri anonimi. Toti vin sa vada, sa savureze arome ale boabelor de cafea din toata lumea, intr-un loc in care discretia este foarte importanta. Dintre clientii fideli nu-i putem omite pe Jack Nicholson, Al Pacino, Sharon Stone, Robert de Niro si multe alte vedete Hollywood-iene.

Eclectica sau internationala, clientela faimoasei cafenele Les Deux Magots umple zilnic incaperea cu zumzetul clasic, nascut in jurul unei cesti de cafea. Cafeneaua a fost un martor al schimbarilor literaturii, folosofiei si politicii din ultimele decenii. Se spune ca Picasso ar fi creat aici Cubismul. Hemingway, MallarmÚ si Sartre erau de asemenea adeptii cafenelei pariziene.

De la traditie la cultura orientala

Doutor, este celebra cafenea japoneza aflata in la fel de celebra cladire din Tokio, San-ai. O cafenea foarte scumpa dar cu traditie in Japonia, mai ales ca este si unul dintre cele mai mari lanturi de cafenele din capitala acesteia. Cele mai scumpe arome fierbinti in luxoasele 'incaperi ale cafelei'
So british andůwild

Rainforest CafÚ naste in bautorii de cafea extremismul. Sau poate ideea de jungla in celebrul centru comercial londonez Trocadero, este, pentru creatorii ei, o simpla modalitate de a crea un spatiu dinamic?! Cu sigranta, da! Rainforest CafÚ este de fapt o cafenea-restaurant, cu 340 de locuri, care se intinde pe un spatiu de marimea unei paduri tropicale. Cafeaua se savureaza aici pe un fundal sonor care se imbina armonios cu tema interioara. Efecte speciale care imita caderea ploii, a cascadelor, furtuni si fulgere, printre elefanti, gorile, fluturi si crocodili in marime naturala, toate fac ca aroma cafelei sa devina aici cu adevarat tropicala.Cele mai scumpe arome fierbinti in luxoasele 'incaperi ale cafelei'
Un extrem al extremelor

Vorbeam de extreme fara sa folosesc termenii specifici: ôK-2ö, ôSuper Jackö, ôSuper Skunkö, ôNorthern Lightsö, ôWhite Widowö, si ôRoyal Queenö. Acestea sunt numai cateva dintre varietatile de marijuana care se pot savura alaturi de o cafea tare, in faimoasele cafenele olandeze.

ôAvertisment: Cafenelele olandeze sunt licentiate pentru a vinde cantitati mici de canabis persoanelor cu varste de peste 18 ani!!!ö

Pentru oricine isi doreste sa petreaca o dupa amiaza intr-o atmosfera prietenoasa si mai mult decat relaxanta, The Dolphins este cafeneaua unde imaginatia s-a jucat putin cu arta decorativa. Tema deloc neobisnuita: cea oceanica. Canapelele confortabile de la demisol si conexiunea wi-fi atrag un mix al clientelei. Delfinii pictati pe pereti sau atarnand din tavan si lampile-delfin care anima atmosfera, nu pot decat sa relaxeze si sa faca atmosfera si maiůacvatica.Muzica este variata dar intotdeaua relaxanta si niciodata prea tare. La bar se ofera ôweedö si ôhashö de foarte buna calitate. Specialitatea casei este Dolphin X care cu siguranta merita incercata, alaturi de briose coapte minutios.

Cafeaua si arta socializarii

Ce poate face ca o cafenea sa devina faimoasa? In momentul in care intra pe usa acesteia peste 1000 de oameni pe zi, concluziile sunt pozitive. Locul unde stundentii excentrici stau in apropierea artistilor boemi, seniorii langa skateri sau ciclisti energici alaturi de antreprenori, este Coffee Society din Silicon Valley.

ĹInjectarea cu cafeaĺ, cum ii spun cunoscatorii, atrage cu siguranta extremele unei comunitati. Artisti, scriitori si poeti gasesc aici inspiratie, fac sedinte de brainstorming, dezvolta caractere si ucid idei. Astfel ca peretii cafenelei sunt incarcati cu picturi, fotografii, poeme. Toate incita si informeaza.

De la Costa Rica Tarrazu pana la Etiopianul Harrar Mocha, sunt aduse aici 34 de diferite soiuri de boabe de cafea. Cafeaua proaspata este un motto al celebrei cafenele asta pentru ca ea este prajita si macinata in cantitati care sa ajunga cel mult pentru 48 de ore.

Lux si neconventionalism

Cunoscatorii de cafea vor fi intotdeauna dispusi sa dea sume mari de bani pe boabe de calitate superioara. Si pe buna dreptate. Istoria cafelei este una vasta, capatata peůbun gust. Iar daca ne gandim la luxoasele boabe Kopi Lowak sau Blue Mountain, pretul, ca si gustul, sunt pe masura.

Cea mai scumpa cafea din intreaga lume este deja celebra Kopi Lowak, iar pentru ca valoarea sa sa fie inteleasa, trebuie stiut ca 25 grame de cafeaua se pot vinde la pretul de 150 dolari. Nu este de mirare din moment rezerva anuala a acestor boabe de cafea este de aproximativ 226 kg. Provenienta si gustul cafelei au fost insa indelung dezbatute si nu pentru un motiv oarecare. Extrem de rara, cafeaua nu provine in mod direct de la planta ci isi ia proprietatile Ĺspecialeĺdin secretia unui mamifer.

Boabele de cafea nu devin Kopi Lowak pana cand nu au trecut prin sistemul digestiv al zibetei, mamifer care traieste in palmierii africani. Ei se hranesc cu intregul fruct dar digera numai partea exterioara a fructului, lasand bobul intact. Cele mai scumpe arome fierbinti in luxoasele 'incaperi ale cafelei'
Cele mai scumpe mostre de cofeina din lume

Nu sunt numai denumiri ale unor soiuri celebre. Poate nici pretul nu spune prea mult pana cand astfel de Ĺspecialitatiĺ in materie de cafea, nu-si fac simtita aroma. ôPe gustateö, editorii revistei Forbes au facut un Ĺtop 10ĺ al celor mai scumpe soiuri de cafea din lume.

1. Kopi Luwak, Indonesia, $160-$300/45g
2. Hacienda La Esmeralda, Boquete, Panama, 104 dolari /45g
3. Island of St. Helena, St. Helena, 79 dolari /45g
4. El Injerto, Huehuetenango, Guatemala, 25 dolari /45g cafea verde ~ 52 dolari/45g, prajita
5. Fazenda Santa Ines, Minas Gerais, Brazil, 49.75dolari/45g, cafea verde ~101 dolari/45g, prajita
6. Jamaican Blue Mountain, Wallenford Estate, Jamaica, 49dolari/45g
7. Los Planes, Citala, El Salvador, 40dolari/45g
8. Kona, Hawai'i, 34dolari/45g
9. Starbucks Rwanda Blue Bourbon, Gatare/Karengera, Rwanda, 24dolari/45g
10. Yauco Selecto AA, Puerto Rico, 22dolari/45g
11. Fazenda Sao Benedito, Minas Gerais, Brazil, 21dolari/45g

Aroma in contemporaneitate

In perioada contemporana, cafenelele reprezinta si un pol de ascensiune. Muzica buna se asculta aici iar fanii lui Bob Dylan l-au putu admira incepandu-si cariera intr-o cafenea.

In Marea Britanie, traditionalele cafenele si-au schimbat in anul 1990 conceptul, ele aparand in ôlantö, precum dÚjÓ celebrele Starbucks, Coffee Republic, Costa Coffee si CaffŔ Nero. Si daca ne referim la garnituriůtot in 1990, conceptul de folosire al cafelei a fost intr-o oarecare masura tehnologizat. Internet Cafe-urile s-au raspindit foarte repede, ajungand eficient atat in mediile urbane cat si cele rurale. Cele mai scumpe arome fierbinti in luxoasele 'incaperi ale cafelei'
Pentru pasionatii de cafea si prepararea ei sau pentru cei care au sedimentat cultul artei conversatiei la o ceasca de cafea servita nu neaparat intr-o cafenea adaptata stilului modern sau clasic, exista cateva elemente indispensabile unei cafele reusite. Nu numai gustul da cafelei autenticitate ci si metodele de preparare.

Coffeehouse, coffee shop, cafÚ sau caffŔ

Cafeneaua in Statele Unite sau Marea Britanie este un mic restaurant. Tipul de cafea savurat alterneaza in functie de garnitura: sandviciuri sau full menu, uneori si bauturi alcoolice. Combinatia de cafea cu alcool este de la sine una reusita. Ca de pilda in Franta, unde o cafea se va bea mereu in combinatie cu alcool. ôBistro-urileö frantuzesti au testat si implementat acest lucru, devenind si cele mai scumpe Ĺincaperi ale cafeleiĺ. Multe cafenele a lumii musulmane ofera langa cafea si ôshishaö, o narghilea specifica culturii mahomedane. In Egiptul modern, Turcia si Siria, cafenelele atrag preponderent populatia masculina care se uita la TV, joaca sah si fumeaza ôshishaö.

Cafenelele australiene seamana mai mult cu terase in aer liber, pregatite oricand de o petrecere de sambata seara. Prima cafenea turca din Anglia a fost construita de Jacob sau Jacobs, un evreu turc. Cele mai scumpe arome fierbinti in luxoasele 'incaperi ale cafelei'
Istoria aromelor unei istorii

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua. Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din secolul al IX-lea, dar cu multe secole inainte, existau legende arabe despre bautura misterioasa si amara cu puteri stimulatoare.

Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa. La inceput cafeaua era considerata aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor. Etiopienii obtineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea in apa a boabelor uscate. Cafeaua crestea in mod natural si in Peninsula Arabiei si din secolul 11 aici cafeaua a fost preparata ca bautura calda.

Puteri stimulatoare ale licorii magice

Asa-numitele proprietati stimulative ale cafelei au fost considerate de multi in acele timpuri stravechi, generatoarele unui fel de extaz religios, cafeaua castigandu-si o reputatie mistica, invaluita in mister. Asemanarile fonetice dintre cuvantul "cafea" si echivalentii sai europeni (in italiana "caffe", in franceza "caffÚ" si in germane "kaffee"), i-au determinat pe oameni sa creada ca numele provine din "Kaffa", provincia etiopiana de unde cafeaua isi trage obarsia. Dar o alta ipoteza a sugerat ca acest cuvant povine din arabescul "quahwek", care inseamna "stimulant".

Cultivarea cafelei s-a extins rapid in Yemen, Arabia si Egipt, servitul cafelei devenind un obicei zilnic placut. Cafeaua a intrat in Europa la acea vreme prin portul Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Bautura a devenit obisnuita in randul populatiei in momentul in care vanzatorii ambulanti de limonada au inclus-o in oferta lor ca alternativa la bauturile reci. Este interesant ca, desi cafeaua este originara din Africa, cultivarea arborelui in aceasta parte a lumii este relativ recenta. De fapt, plantatorii britanici au fost cei care au reintrodus cresterea cafelei in Africa, chiar dupa Primul Razboi Mondial, infiintand plantatii in zone care ofereau un climat si un sol propice infloririi arborelui.
Retail jobs
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea YourMoney »


Setari Cookie-uri F