Deschidem ochii, savuram cele mai ingenioase arome, cultivam atitudini si visam la luxul de a incerca mai mult. Cele mai scumpe orase ale lumii nu se pot neaparat lauda cu creerea unui mit al cafelei, ci doar cu nevoia de a-l importa si adapta. Nu toate insa…

Moscova este cel mai scump oras din lume si cu certitudine acest lucru se aplica si in cazul cafelei. Nu trebuie neaparat sa fii miliardar in dolari, trebuie doar sa ai atitudine. Cafenelele au devenit aici un “fashion” al secolului. Intalnirile de afaceri au ca punct de plecare o cafea si unde in alt loc decat intr-un spatiu intim ca design, favorabil totusi comunicarii.

Coffee Bean Café este primul lant de cafenele al Moscovei. Nu are nimic asemenator cu celebrul Starbucks, dar ofera senzatii puternice entuziastilor. Nu se fumeaza, si asta pentru ca aroma unei cafele bune nu trebuie imprastiata si nici macar amestecata cu mirosul de tutun. Peretii incarcati de rafturi pentru carti, ferestrele mari care ofera o panorama relaxanta, se ataseaza perfect iubitorilor de lounge.

Un interior elegant, ‘euro-sic’ cum il numesc unii, pardoseala fina, plafon inalt, rafturi incarcate cu reviste si canapele mari, pufoase si mai ales, o cafea excelenta. La extrema cealalta se afla pozitionarea acestui spatiu intr-un punct ‘fierbinte’ al Moscovei: imediat langa Balshoi Theatre. Vogue Café, asta se intampla cand editorul Conde Nast de la Vogue si restauratorul Arkady au reusit sa aduca o cafenea in inima orasului, o cafenea conforma cu personalitatile 'retro'.Cele mai scumpe arome fierbinti in luxoasele 'incaperi ale cafelei' Cultivarea cafelei s-a extins rapid in Yemen, Arabia si Egipt, servitul cafelei devenind un obicei zilnic placut. Cafeaua a intrat in Europa la acea vreme prin portul Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Bautura a devenit obisnuita in randul populatiei in momentul in care vanzatorii ambulanti de limonada au inclus-o in oferta lor ca alternativa la bauturile reci. Este interesant ca, desi cafeaua este originara din Africa, cultivarea arborelui in aceasta parte a lumii este relativ recenta. De fapt, plantatorii britanici au fost cei care au reintrodus cresterea cafelei in Africa, chiar dupa Primul Razboi Mondial, infiintand plantatii in zone care ofereau un climat si un sol propice infloririi arborelui.