Iesind din bloc in urma cu doua zile, am observat un ATV parcat pe trotuar, iar pe drum au mai trecut doua pe langa mine. Nu era o demonstratie sportiva si nici nu era vorba de vreo campanie pentru o noua bautura. Iar aderarea la Uniunea Europeana va duce la inmultirea acestora, ATV-ul nemaifiind un produs pe care numai cei cu venituri foarte ridicate si-l pot permite
Extrem, robustete, excentricitate chiar, reprezinta doar cativa din termenii pe care i-am putea folosi pentru caracterizarea unei persoane cunoscute care are un ATV, si cu atat mai mult, care merge la film cu el. Surorile mai batrane, motocicletele de viteza, au fost privite initial cu aceeasi neincredere sau surprindere, insa posesorilor a crescut constant si astazi reprezinta doar un element dintr-un peisaj normal.

ATV-ul ar putea urma acelasi drum, desi in acest moment este intalnit doar in vacante, unde poti inchiria unul pentru cateva ore. Cel mai important factor care va duce la cresterea popularitatii ATV-urilor va fi reducerea preturilor de la 1 ianuarie 2007, cand Romania va reducele taxele vamale de la 30% din pretul de intrare la 10%.

Jucatorii din piata au inceput deja sa isi faca calculele, anticipand o dublare a pietei in 2007. Anul acesta am vandut, din mai pana acum, aproximativ 300 de bucati Polaris. In 2007 estimam vanzari de 800, dar acest obiectiv va fi foarte probabil depasit, a precizat pentru Wall-Street Liviu Platon, general manager American ATV SRL, importator al marcii Polaris.Tendinta a fost observata inca din acest an, Liviu Platon precizand ca aproximativ 20 de clienti au dorit sa achizitioneze un ATV la Luxury Show, dar ca au decis sa mai astepte pana la finalul anului, economisind astfel 20% din pretul platit.

Adrenalina pe patru roti
In cadrul vanzarilor Filda, cea mai mare pondere este detinuta de ATV-urile utilitare, acestea fiind folosite in constructii, la lucrarile agricole sau de municipalitati la intretinerea strazilor pe timp de iarna. Insa cele mai mari vanzari se inregistreaza pe segmentul de agrement, numarul celor care isi cumpara un ATV pentru placerea persoanala fiind in crestere.

Look-ul reprezinta principalul factor care ii face pe cumparatori sa cumpere un ATV, acestea din urma pastrand inca o imagine 'extreme'. Pretul este comparabil cu cel al unei motociclete, cele mai ieftine ATV-uri fiind comercializate la un pret de aproximativ 2.500 euro, iar cele mai scumpe sarind de 15.000 euro (acestea fiind cele utilitare).

Spre exemplu, modelul ATV 250 CMC, comercializat de Filda, costa 2.100 de euro cu toate taxele incluse, avand un motor de 250 cmc care ii permite sa atinga o viteza maxima de 80km/ora. Modelul ATV 500 CMC, cu un motor de 500 cmc, costa 5.000 de euro, putand fi achizitionat doar pe baza de comanda.

Adrenalina pe patru roti
Chiar si cei mici se pot simti senzatiile conducerii unui ATV, atat timp cat acesta nu circula pe drumurile publice. Modelul E-TON Viper Junior 40 este cea mai buna varianta, fiind comercializat la un pret de 1532 euro fara TVA. Insa toate aceste preturi vor scadea cu 20% peste doua saptamani, in urma reducerii taxelor vamale.

Si fiindca iarna a venit deja, chiar daca zapada se lasa asteptata in unele zone, achizitionarea unui snowmobil ar putea sa va ofere cateva ore de relaxare si distractie dupa un pranz sanatos impreuna cu prietenii. Pretul unui snowmobil comercializat de American ATV pleaca de la aproximativ 10.000 de euro fara TVA.

Reducerea taxelor vamale va duce insa la scaderea preturilor pe piata de ATV si implicit la inmultirea acestora pe strazi, fiind mai usor de condus decat o motocicleta. Pentru a putea conduce un ATV aveti nevoie de permis de conducere categoria B, atat timp cat acesta este inmatriculat, fiind astfel posibila circularea pe drumuri publice. Daca doriti insa sa il folositi doar pe timp de vacanta pentru a va plimba in curtea casei, nu aveti nevoie decat de benzina in rezervor. Atentie, in cazul unor modele consumul este la ora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea YourMoney »


Setari Cookie-uri