Whitman a ajuns in varful clasamentului Fortune in principal datorita cresterii semnificative inregistrate de eBay in ultima perioada, coroborata cu performanta constanta in management. Ebay a raportat pentru cel de-al doilea semestru al anului trecut o cifra de afaceri de de 1,41 miliarde de dolari, in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului 2005.

In ciuda unui CV impresionant, care cuprinde diplome de la Princeton si Harvard, dar si pozitii importante la Disney, FTD ori Procter & Gamble, Margaret Whitman va ramane in istorie ca presedinte al eBay.

Pana la atingerea succesului online, cariera lui Margaret C. Withman a evoluat offline. S-a nascut in Long Island in 1957si a absolvit Princeton-ul in 1977. Era unul dintre acei studenti care primea zi de zi "The Wall Street Journal" in camera sa din camin, obtinand apoi diploma de MBA la Harvard in 1979. Si-a inceput cariera in domeniul managementului in cadrul binecunoscutei companii Procter&Gamble, o adevarata scoala de branding si un teribil incubator pentru viitorii manageri de succes din lumea Internetului (inclusiv Steven Case, co-fondatorul America Online, lucrase pentru P&G).

Withman a lucrat apoi timp de 8 ani pentru firma de consultanta in management Bain & Co. In perioada 1989 1992, a fost director in cadrul Walt Disney si a deschis primele magazine ale companiei in Japonia, invatand treptat ce inseamna sa faci afaceri in medii radical diferite. S-a mutat apoi la o renumita companie de incaltaminte din SUA Stride Rite unde a reusit, printre altele, sa revitalizeze cateva dintre brandurile acesteia.

Withman a cunoscut pentru prima oara succesul in 1995 cand s-a alaturat companiei Florists' Transworld Delivery (FTD), mai intai ca Presedinte si apoi ca CEO. A schimbat radical compania, transformand o cooperativa nerentabila detinuta de comerciantii de flori intr-o puternica companie privata si repunand in valoare brandul FTD. Dar luptele interne din cadrul FTD s-au dovedit a fi frustrante, determinand-o pe Meg sa demisioneza pentru a conduce divizia de articole scolare a Hasbro.

Dovedind un stil calm dar eficient, Meg a fost abordata un an mai tarziu de un headhunter pentru un job in managementul eBay. Inital a refuzat deoarece familia sa era deja stabilita in Boston, dar a fost in cele din urma convinsa sa plece spre San Jose - impreuna cu sotul sau neurochirurg si cei doi fii - alaturandu-se echipei eBay in 1998.

Whitman a trebuit sa lupte impotriva scepticilor care nu credeau in dezvoltarea rapida a licitatiilor online, dar si a barbatii din IT care priveau cu neincredere o femeie intr-o functie de top.

In fiecare luna, Meg are propriul sau ritual unic. Ea permite unui numar de 10 - 20 de clienti eBay sa faca un tur in cadrul companiei. Selecteaza oamenii care au petrecut intre 5 si 10 ore pe zi pe eBay si ii cheama sa vina sa arunce o privire, din interior, asupra companiei pe care ei insisi au dezvoltat-o. Meg constientizeaza faptul ca ceea ce da viata eBay-ului sunt atat magazinele virtuale cat si clientii finali si de aceea face intotdeauna un efort pentru a-i trata cu respect. In timp ce multe alte companii vand altora liste cu adrese de mail, eBay nu a facut si nu va face niciodata acest lucru.

Declarand ca si-a dori sa se implice mai mult in viata facultatii absolvite Princeton si eventual sa mai incerce alte roluri in afara celui zilnic de management, Meg a devenit Membru al Consiliului de Incredere al universitatii si, in februarie 2002, a donat suma de 30 de milioane de dolari pentru constructia unei noi cladiri la universitatea Princeton. Noul colegiu, numit Colegiul Withman, va ajuta Princeton-ul sa aiba un numar mai mare de stundenti si sa furnizeze acestora o educatie mai variata precum si mai multe oportunitati sociale.