Citeste si
“Este usor pentru un arhitect sa conceapa design-ul unui birou care ar putea costa 1,000 de dolari, dar pentru a concepe un birou functional, foarte bun si care sa coste 50 de dolari, inseamna ca lucrul acesta poate fi facut doar de cei mai buni” - Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA

Ingvar Kamprad merge cu tramvaiul sau metroul pana la birou si conduce un Volvo vechi. A starnit nenumarate zvonuri care spuneau ca daca sta la un hotel de lux si vrea sa bea un suc foarte scump de la barul hotelului, prefera sa iasa din incinta si sa si-l cumpere, mult mai ieftin, de la magazinul de vizavi. Apogeul a fost atins cand a recunoscut intr-un interviu, ca-si foloseste din cand in cand cardul de discount, pentru pensionari.

Este un adept al lucrurilor de calitate insa nu isi va refuza niciodata sa-si cumpere o cravata foarte scumpa. De foarte putine ori vorbeste despre averile sale si ale familiei. Putini stiu ca are o frumoasa vila in Suedia, o ferma, o podgorie in zona Provence a Frantei sau ca a condus multi ani, cu foarte multa placere, un Porsche.

I.K.: “Nu am timp sa mor”

Nu este insa un ipocrit. Ingvar Kamprad si-a inceput afacerea de la 0, vanzand vecinilor chibrituri. Spiritul antreprenorial era de pe atunci foarte dezvoltat si asta pentru ca a descoperit ca putea cumpara duzine de chibrituri de la Stockholm, si vanzandu-le individual, la un pret mult mai mic, sa scoata profit. Dupa chibrituri s-a axat pe alte domenii. A inceput sa vanda peste, decoratii pentru pomul de Craciun, seminte si mai tarziu pixuri si creioane. Mai mult decat atat, vazand ca lucrurile merg bine, a scos un catalog al produselor comercializate, printre care se numarau si ceasuri, portofele, bijuterii sau ciorapi.

In 1945 apare si prima reclama la IKEA intr-un ziar local. Cand Ingvar si-a descoperit abilitatea de a vinde, a facut-o cu usurinta telefonic sau prin intermediul publicitatii, urmand apoi sa trimita cataloage prin e-mail. Pentru a economisi bani, distribuia produsele cu un camion local de lapte. IKEA sau miliardele omului condamnat la sinceritate Aflat intr-un permanent razboi al preturilor cu ceilalti concurenti ai pietei, in 1951, moment in care mobila devenise un hit, Ingvar a deschis primul showroom care le-a permis oamenilor sa vada, sa simta, sa atinga si sa fie siguri de calitate inainte de a cumpra. Ikea si-a angajat in timp proprii designeri, care au fost premiati de-a lungul anilor. Compania alaturi de liderul sau este la ora actuala implicata in nenumarate proiecte umanitare, alaturi de UNICEF.