Vilele ecologice

Prima cladire de mari dimensiuni din Statele Unite care va primi certificatul ecologic din partea U.S. Green Building este constructia in valoare de 29 de milioane de dolari realizata de investitorul in real-estate Frank McKinney, scrie CNNMoney.Realizata pe o suprafata de 1.400 de metri patrati, vila numara opt dormitoare, 11 bai, doua lifturi, doua spalatorii, doua crame – una pentru vin alb si alta pentru vin rosu, o sala de cinema si o casa de oaspeti. Pe langa toate acestea, ansamblul va fi dotat cu un sistem de purificare a aerului si niste instalatii electrice ecologice, care vor reduce consumul de energie cu pana la 90%. Ecologizarea vilei a adus costuri suplimentare intre 7-10% pentru McKinney si, implicit, pentru clientul sau. Ambitia de a construi o vila ecologica l-a determinat pe investitor sa experimenteze cu materiale inedite, pe care nu le mai folosise pana atunci. De exemplu, in loc sa foloseasca pentru podele un lemn rar de visin brazilian, a utilizat tei reciclat, salvand astfel 7,5 acri de padure tropicala.

Vilele ecologice: pentru miliardarii noului mileniu

1 / 4

Vilele ecologice

Vila va avea si un sistem de panouri solare, in valoare de 120.000 de dolari, un sistem de irigatii care foloseste "apa gri" de la dusuri si chiuvete pentru a iriga gazonul si gradinile, precum si mai multe bazine menite sa reduca temperatura de pe proprietatea de 1,5 acri cu doua-trei grade. Vila in valoare de 29 de milioane de dolari va fi finalizata in ianuarie 2009, iar McKinney spera ca, odata lucrarile gata, clientii se vor inghesui sa cumpere. Este un remarcabil act de credinta, insa investitorul spune ca aceasta este modalitatea in care el face afacerile. In prezent, McKinney dezvolta speculativ mai multe proprietati, care se afla in diferite etape de evolutie si care variaza ca pret intre 13 si 135 de milioane de dolari. Una dintre ele, construita in Palm Beach, Florida, a fost vanduta recent pentru 50 de milioane de dolari.

Vilele ecologice: pentru miliardarii noului mileniu

2 / 4

Vilele ecologice

Webb Sherrill, broker la firma Sotheby's International Reality, incerca sa vanda o vila ecologica, cu incalzire solara si gradini organice, pentru 3,4 milioane de dolari. Webb este de parere ca cererea pentru locuinte ecologice este in crestere, insa este inca limitata la anumite zone geografice din Statele Unite, unde constiinta de mediu este elevata. Una dintre aceste zone este Santa Monica din California, unde dezvoltatorul imobiliar LivingHome incerca sa intre pe piata cu case care se autosustin. Casele LivingHome nu au pierderi de energie sau apa, si nici emisii de carbon, reusind cu toate acestea sa incorporeze aparatura Bosch de ultima generatie si finisari de calitate.Clientii isi pot personaliza achizitia, modificand pardoseala, mobila si finisajele, cu optiuni ca tejghele de bucatarie din hartie de ziar reciclata si podele de pluta care pot fi reinnoite. Insa clientii sunt interesati in primul rand de design-uri rafinate si de calitate, este de parere Steve Glenn, CEO al LivingHomes. Nici elementele programului de mediu nu ii lasa reci, fiind adesea dispusi sa cheltuiasca mai mult pentru sisteme ecologice.

Vilele ecologice: pentru miliardarii noului mileniu

3 / 4

Vilele ecologice

Compania ofera in prezent doua varietati de case modulare cu certificate LEED, la preturi care variaza intre 500.000 si 750.000 de dolari, echivalentul a 2.150-3.000 de dolari pe metru patrat, fara taxele de design, instalatii sau fundatie.LEED (Leadership in Energy and Enironmental Design) este un certificat emis de U.S. Green Building Council, care ii poate califica pe detinatorii acestor case pentru reduceri de taxe din partea Guvernului. "Consumatorii iau tot mai multe decizii in achizitiile lor luand in considerare problemele de mediu si tot mai multe municipalitati ii rasplatesc pe constructorii care respecta conditiile ecologice si ii penalizeaza pe ceilalti", a declarat CEO-ul LivingHomes, citat de CNNMoney.Deocamdata, in Statele Unite exista 251 de case cu certificate LEED si inca 7.700 de proiecte isi asteapta aprobarea. Tendinta pentru proiectele rezidentiale ecologice creste cu rapiditate, iar specialistii sunt de parere ca in curand acesta se va transforma in curent principal.

Vilele ecologice: pentru miliardarii noului mileniu

4 / 4

Rasfoieste in continuare

De ce merita sa faci o vizita in Thailanda? Un motiv ar fi plajele...

Obiectivele preferate de romani in Thailanda sunt destinatiile cu plaje, din sud: Phuket, Koh Phangan, Krabi, dar si Hua Hin, sau Bangkok, potrivit reprezentantilor Autoritatii pentru Turism din Thailanda. Iata cateva detalii despre aceasta tara exotica, cu peisaje si plaje care iti taie respiratia cu frumusetea lor.


Vilele ecologice: pentru miliardarii noului mileniuArticole recomandate