MINI Clubman: 24 cm de nonconformism in plus
Atitudinea face diferenta, este un principiu pe care cei de la BMW prin marca MINI incearca sa il exploateze la maxim. Acest dicton a produs atatea vibratii in timpanele designerilor si inginerilor responsabili cu dezvoltarea de noi modele, incat tocmai au adaugat 24 de centimetri de nonconformism la hatchback-ul care s-a impus in momentul aparitiei tocmai printr-o abordare retro-modernista.
• 13 Noiembrie 2007 • YourMoney







1 / 7
MINI Clubman
2 / 7
MINI Clubman
3 / 7
MINI Clubman
4 / 7
MINI Clubman
5 / 7
MINI Clubman
6 / 7
MINI Clubman
7 / 7
MINI Clubman
Ecuatia, 24 de centimetri plus MINI, a avut ca rezultat Clubman, un model nu doar mai lung, dar care se doreste mai practic, si cu mai mult appeal la publicul masculin, desi stim ca reprezentantele sexului frumos se dau in vant, in mod special, dupa centimetri aditionali.
La fel ca in desenele cu Tom si Jerry, in care personajele sufereau deformari corporale amuzante, dar fara sa afecteze integritatea fizica a acestora si fara sa intristeze telespectatorii, Clubman pare, privit din lateral, un MINI pe care britanicii l-au legat de Big Ben si au tras din rasputeri de partea dorsala. Plafonul modelului este astfel mai lung decat al unui Rolls-Royce Phantom.
Efortul de alungire, de fapt facut de germani pentru natiunile, ce folosesc acelasi sens de mers ca pe Autobahn, s-ar traduce in cresterea ampatamentului cu 8 centimetri, ceea ce a permis integrarea unei usi cu deschidere inversa pe partea dreapta. Usa faciliteaza accesul pasagerilor la locurile din spate si ii obliga pe britanici sa isi debarce copiii in mijlocul soselei, pentru ca versiunea pentru Marea Britanie nu va avea portiera orientata catre trotuar.
Pasagerii atrasi de ideea de a cobora de pe bancheta unui MINI printr-o usa asemanatoare ca mecanism cu cea de la aristocraticul Rolls-Royce vor fi dezamagiti, pentru ca plierea scaunului este impetuos necesara si cam neeleganta. De asemenea, confortul la drum lung pe bancheta nu va multumi vitele regale, cei de pe bancheta din spate fiind privati de un spatiu comparabil cu al unei limuzine.
Partea din spate pare influentata de curentul MCV, acolo unde locul hayonului a fost luat de doua usi simetrice, dar buza portbagajului este destul de sus, necesitand eforturi halterofile pentru incarcare. Eforturi de care veti fi scutit, pentru ca portbagajul nu are valente de vehicul comercial, ci doar 260 de litri, suficienti pentru o vizita la supermarket. Daca se renunta la locurile din spate, volumul util creste substantial, ajungand la 930 de litri.
MINI Clubman in varianta de intrare va avea 120 de cai, hraniti cu benzina si proveniti de la propulsorul de 1.6, cea mai potenta va fi varianta cu litera "S", pe post de sufix, si turbocompresor, ce dezvolta 175 de cai. Fiind intai stylish si apoi practic, Clubman imbraca si haina ecologismului prin Dieselul de aceeasi capacitate, putin poluant si mai putin gurmand, dupa cum o arata cifrele, 109 g/km de dioxid de carbon si 4,1 litri, consum mixt la suta de kilometri.
Daca piata auto ar functiona dupa aceleasi principii de stabilire a preturilor ca cea imobiliara, am putea concluziona, ca fiecare centimetru "construit" in plus va scoate din buzunarul clientilor intre 80 si 100 de euro, fata de pretul unui MINI in 3 usi. Preturile pentru Clubman incep de la 21.158 euro, cu TVA, si ajung pana la 25.323 in cazul versiuni sportive.
Te-ar putea interesa si: