Cele mai renumite capitale culinare ale lumii
Atunci cand vine vorba de gastronomie, fiecare mare oras are, cu siguranta, un element specific, unic, un anumit aspect ce il defineste si il face recunoscut. Va prezentam in continuare o serie de orase, perfecte pentru o experienta culinara de neuitat.
• 17 Martie 2008 • YourMoney










1 / 10
Cele mai renumite capitale culinare
2 / 10
New York
3 / 10
Londra
4 / 10
Paris
5 / 10
Tokyo
6 / 10
Roma
7 / 10
Hong Kong
8 / 10
San Francisco
9 / 10
New Orleans
10 / 10
Barcelona
Majoritatea oraselor se diferentiaza prin elemente culinare proprii, specifice: kebab in Istanbul, taquerias in Guadalajara, sushi in Kyoto, preparate fabuloase cu fructe de mare in Venetia si, nu in cele din urma, delicioasele fripturi din Buenos Aires. Pentru a deveni, insa, un reper in complexa si sofisticata arta a gastronomiei, este nevoie si de o impletire armonioasa intre bucataria traditionala si haute-cuisine, intre vechi si nou...
In New York-ul anului 2006 existau aproximativ 26.000 de localuri in care se putea lua masa, incluzand 18.696 de restaurante cu vanzari intre 12 si 15 miliarde de dolari anual si peste 35 de milioane de turisti alimentand acest trend. Big Apple pune la dispozitia localnicilor si a oaspetilor sai deopotriva, o sumedenie de posibilitati: o masa de 500 de dolari la un sushi bar precum Masa, sau una de 20 de dolari la o rotisserie cu specific peruvian. Masa de pranz este la fel de importanta ca si cina si poate fi servita in locuri precum Four Seasons sau 21 Club. In fiecare cartier new-yorkez pot fi gasite atat restaurante vechi, cu traditie, cat si restaurante mai noi. Statisticile arata ca din sase restaurante, cate exista, in medie, pe o strada new-yorkeza, cinci sunt abia inaugurate.
Revolutia londonezilor in domeniul gastronomic a inceput in urma cu aproximativ 20 de ani, odata cu imensul influx de imigranti. Totodata, adolescentii britanici au inceput sa ia masa in oras tot mai des, incurajand astfel deschiderea de noi restaurante. Aceste aparitii au transformat strazile lipsite de culoare din Londra intr-un adevarat spectacol, in care restaurantele retro precum St. John`s din Smithfield se imbina armonios cu localurile extravagante gen Fat Duck din Bray. In aceste conditii, investitorii si antreprenorii se declara foarte optimisti, din moment ce au reusit sa induca un anumit stil de viata in randul londonezilor si al turistilor.
Ar fi dificil sa ne imaginam ca Paris-ul si-a pierdut din stralucirea gastronomica din moment ce cofetariile din Montparnasse, cafenelele din Montmartre si exclusivistele restaurante raspandite in tot orasul, ne ademenesc la fiecare pas. Standardele produselor de patiserie si ale multitudinii de preparate din ciocolata au ramas neschimbate de-a lungul timpului, fapt ce creste in mod continuu vanzarile boulangeriilor. Desi Parisul ramane un oras guvernat de traditie, din fericire, gastronomia pariziana are un renume atat de puternic incat, reputatia sa nu a fost pusa la indoiala in niciun moment.
In Tokyo, mancarea defineste intr-un mod fundamental modul de viata, este expresia statutului social, devenind chiar o obsesie. Imbinarea celor mai exotice ingrediente, frecventarea exclusivistelor restaurante in care se serveste sushi si savurarea celor mai rare vinuri aduse din toate colturile lumii, sunt activitati care au intrat deja in comportamentul de zi cu zi a locuitorilor renumitei metropole nipone. Cu toate acestea, atractia orasului o reprezinta, in continuare, micile restaurante cu specific japonez, ce servesc teriyaki, celebrele supe cu taitei, yakitori, caserole cu nabemono, sau tempura.
In Roma, gastronomia are o traditie greu de egalat, care isi are radacinile tocmai in Antichitate. Totul a inceput cu extravagantele preparate servite imparatilor si opulenta din epoca Renasterii, continuand cu secolul 20, cand, pe langa specialitatile romane, italienii au inceput sa serveasca spaghetti all'amatriciana. In toata aceasta perioada de timp, specialitati culinare din zone precum Palermo, Napoli, Bologna si Venetia si-au adus contributia la construirea unui stil gastronomic unic. Toate drumurile duc la Roma dar, daca nu aveti posibilitatea sa ajungeti in Italia este bine de stiut ca aceasta tara exporta cantitati imense de peste, fructe sau legume, din bogatia mediteraneeana.
De-a lungul secolelor, reprezentand un important port al lumii, Hong Kong a atras numerosi curiosi si cunoscatori ai artei culinare cu specific chinezesc. In acelasi timp, a avut posibilitatea de a exporta specialitatile asiatice si de a le face cunoscute, astfel, in intreaga lume. The New York Times face referire la Hong-Kong ca fiind paradisul dim sum-urilor. Restaurantele din cartierele vechi, specializate in prepararea mancarurilor cu specific chinezesc, se impletesc cu localurile mai noi, sofisticate si elegante, de talie mondiala, cu specific fantuzesc, italian sau chiar japonez. Acestea din urma sunt preferate mai ales de oamenii de afaceri straini, care au luat cu asalt China in ultima perioada.
San Francisco este orasul care a adus cea mai evidenta contributie in schimbarea mentalitatii oamenilor din intreaga lume, cu privire la mancare si la modul in care aceata trebuie preparata si servita, incepand prin a pune accentul pe importanta prospetimii alimentelor. Orasul a cunoscut o dezvoltare extrem de rapida, fiind refugiul unor imigranti cu gusturi sofisticate din tari precum China, Vietnam sau Tailanda, care au scos in evidenta calitati precum prospetimea, exotismul, originalitatea preparatelor, atat de importante in zilele noastre. Daca adaugam si o sticla din cel mai exclusivist vin, bucataria din San Francisco ni se va dezvalui ca arta pura.
Chiar daca acest oras este in plin proces de reconstructie dupa ce a fost lovit de teribilul uragan Katrina, restaurantele din New Orleans promit o revenire in forta. Autoritatile locale au declarat ca vor fi reconstruite 891 de restaurante (fata de cele 809 existente anterior), printre acestea numarandu-se si renumitele Commander's Palace, Dooky Chase, Brennan's si Emeril's. Localnicii savureaza fiecare iesire in oras, masa de pranz putand fi servita chiar pana la ora sase, atunci cand se da startul la cocktail-uri. Specialitatea New Orleans ramane in continuare Creole, insa, in ultimii 25 de ani, aceasta a fost completata de tot soiul de specialitati din intreaga lume, care mai de care mai extravagante si mai exotice.
Considerata un adevarat paradis, Barcelona poate parea o alegere ciudata atunci cand vine vorba de restaurante. Cu toate acestea, metropola se poate lauda cu o vibranta cultura gastronomica – de la localurile si cafenelele ce se succed de-a lungul faimoasei strazi Las Ramblas si pana la exclusivistele retaurante ce servesc specialitati din fructe de mare - acest minunat oras reprezinta epicentrul noii bucatarii spaniole, ce a influentat atat cultura culinara europeana, cat si pe cea americana. Noile si extravagantele restaurante Abac, Evo si Comerç 24 se impletesc armonios cu traditionalele El Racó d'en Freixa si Drolma, dar si cu cele cu specific italian (Kansas), parizian (Brasserie Flo), mexican (Chihuahua) sau japonez (Eljaponés).
Te-ar putea interesa si: