Valoare estimata: 100.000 - 150.000 euro

Estimata la o valoare intre 100.000 si 150.000 euro, cu o dimensiune de 1 metru patrat, „Golgota” este cea mai mare lucrare a lui Nicolae Tonitza licitata vreodata pe piata romaneasca de arta. Opera provine din colectia diplomatului roman Vasile Stoica, colectie confiscata in 1977 de Muzeul National de Arta al Romaniei, dupa moartea in detentie la Jilava a marelui patriot si colectionar Vasile Stoica - singurul diplomat roman ce a participat la tratativele de pace de dupa ambele razboaie mondiale.

Dupa caderea regimului comunist, in urma unui indelungat sir de procese, tabloul a fost restituit anul trecut mostenitorilor. Pe 18 noiembrie, „Golgota” va fi scoasa la vanzare in cadrul licitatiei publice 12+1 Capodopere Impresioniste din Colectii Particulare organizate de Casa Artmark.

Cel mai mare tablou semnat Nicolae Tonitza va fi scos licitatie pentru mai mult de 100.000 euro

1 / 4

Recorduri ale pictorului

Pictura „Golgota” reprezinta unul dintre cele mai desavarsite peisaje cu prezenta umana ale lui Tonitza. Lucrarea face parte dintre picturile realizate de artist dupa eliberarea in 1918 din lagarul de la Kirjali (Bulgaria), in care a fost concentrat ca si soldat dupa infrangerea in 1916 a Romaniei in Batalia de la Turtucaia, si pare a proiecta, intr-un decor apropiat de relieful dealurilor de calcar din zona Dunarii de Jos, sentimentele de neputinta, fatalitate si sacrificiu inutil acumulate in anii de prizonierat.

Tonitza a depasit pentru prima oara valoarea de 100.000 euro in prima licitatie a Casei Artmark, in decembrie 2008, cand „Fetita cu funda roz”, o lucrare de mici dimensiuni s-a vandut cu - atunci surprinzatoarea - suma de 120.000 euro. In ultimii doi ani alte lucrari de Tonitza, de mai mica dimensiune decat cea scoasa la licitatie joi - si fara a beneficia de provenienta muzeala, s-au vandut la sume importante, intre care amintim: „Minora” - cu 100.000 euro in noiembrie 2009, „Spaniola” cu 90.000 euro in noiembrie 2009 si „Micuta tataroaica”, tot cu 90 mii euro in decembrie 2009.


Cel mai mare tablou semnat Nicolae Tonitza va fi scos licitatie pentru mai mult de 100.000 euro

2 / 4

Alte opere prezente la licitatie

In cadrul licitatiei de pe 18 noiembrie, alaturi de „Golgota” lui Nicolae Tonitza, casa de licitatii a pregatit o serie restransa de alte opere spectaculoase semnate de pictori precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu, Ion Theodorescu-Sion, Lucian Grigorescu si Samuel Mützner si altii.

Seria picturilor va fi completata de o colectie impresionanta de sculpturi care vor fi scoase la vanzare in cadrul Licitatiei anuale de Sculptura Romaneasca si Europeana. Cel mai important eveniment dedicat sculpturii din piata romaneasca de arta ofera o selectie de 70 de opere apartinand unora dintre cei mai apreciati sculptori romani ai tuturor perioadelor, precum si piese exceptionale de arta europeana, care aduc in atentia iubitorilor de arta valoarea si prestigiul acestei arte in spatiul romanesc.

Cel mai mare tablou semnat Nicolae Tonitza va fi scos licitatie pentru mai mult de 100.000 euro

3 / 4

Expozitia licitatiei

Licitatia de pe 18 noiembrie, compusa din doua evenimente semnificative pentru colectionarii si investitorii romani, va avea loc la Palatul Ghika si va fi completata de un eveniment-surpriza: prezentarea colectiei de moda semnata de artista Kristina Dragomir si stilistul Mirela Stelea.

Pana atunci, iubitorii de arta vor putea admira operele inscrise la licitatie in cadrul expozitiei publice pregatite de organizatori la Palatul Ghika, in intervalul 13-17 noiembrie.Cel mai mare tablou semnat Nicolae Tonitza va fi scos licitatie pentru mai mult de 100.000 euro

4 / 4

Rasfoieste in continuare

De ce merita sa faci o vizita in Thailanda? Un motiv ar fi plajele...

Obiectivele preferate de romani in Thailanda sunt destinatiile cu plaje, din sud: Phuket, Koh Phangan, Krabi, dar si Hua Hin, sau Bangkok, potrivit reprezentantilor Autoritatii pentru Turism din Thailanda. Iata cateva detalii despre aceasta tara exotica, cu peisaje si plaje care iti taie respiratia cu frumusetea lor.


Cel mai mare tablou semnat Nicolae Tonitza va fi scos licitatie pentru mai mult de 100.000 euro