Rata de adjudecare

Palatul Ghika a oferit un cadru select pentru "O seara Pour les Connaisseurs", eveniment de tip inchis, definit de calitate, interes si emotie la toate nivelurile, la care au participat peste 300 de invitati.

Licitatia de Sculptura Romaneasca si Europeana a fost principala atractie a serii, a doua editie nationala a licitatiei de sculptura oferind o selectie de 69 de opere apartinand unora dintre cei mai apreciati sculptori romani din ultimele doua secole de creatie artistica, precum si piese remarcabile de arta europeana.

Participantii au licitat pentru 50 dintre acestea, adica o rata de adjudecare de 71%, rezultatele consemnand un succes marcant pentru vanzarile de opere de sculptura in tara: 146.000 de euro (fata de rata de adjudecare de 50% si cifra de vanzari de 45.000 de euro ale primei licitatii de sculptura Artmark din noiembrie 2009).

Piata sculpturii de patrimoniu: validata ca noua piata investitionala

1 / 5

Sculptura ca investitie

Cea de-a doua licitatie dedicata exclusiv sculpturii din Romania a demonstrat ca piata de arta este pregatita pentru dezvoltarea unui nou segment.

In timp ce pictura de patrimoniu ocupa deja la noi un loc bine consolidat in preferintele colectionarilor si a devenit o alternativa investitionala de incredere, sculptura incepe sa isi instituie o pozitie solida in piata de arta.

Pe masura ce operele sculptorilor romani devin tot mai cautate, din colectii particulare ies sculpturi din ce in ce mai valoroase pentru a participa la licitatii.Piata sculpturii de patrimoniu: validata ca noua piata investitionala

2 / 5

“Copil cu testoasa” - 11,000 euro

Licitatia de sculptura din acest an a avut in centru mai multe lucrari exceptionale provenite din Colectia Vasile Stoica, unanim recunoscuta de catre specialisti drept una dintre cele mai importante colectii particulare interbelice din Romania, atit prin marimea ei cit si prin valoarea pieselor care o compun.

Dintre piesele acestei colectii, “Copil cu testoasa” de Cornel Medrea s-a adjudecat cu 11.000 de euro, cata vreme „Refugiata”, un alt bronz semnificativ semnat Cornel Medrea a fost achizitionat de un colectionar roman pentru suma de 7.500 de euro.

Piata sculpturii de patrimoniu: validata ca noua piata investitionala

3 / 5

Adjudecari peste asteptari

Cateva dintre loturile licitatiei s-au bucurat in mod deosebit de aprecierea participantilor, care au disputat adjudecarea lor mult peste limita maxima a estimarii.

„Danaida” de Mac Constantinescu, estimata intre 4.000 si 7.000 de euro, vanduta pentru 10.500, „Om, timp, spatiu” de Ion Mandrescu, estimata intre 5.000 si 8.000 de euro, vanduta cu 11.000 si „Atletul” Militei Petrascu, estimat intre 2.500 si 4.000 de euro, adjudecat pentru 6.000 etc.


Piata sculpturii de patrimoniu: validata ca noua piata investitionala

4 / 5

Sectiunea contemporana

Printre sectiunile Licitatiei de Sculptura, cea de Contemporana a inclus piesele cele mai inedite, a caror originalitate arata relevanta acestui gen in arta romaneasca contemporana.

Participantii au apreciat mai ales operele artistilor Csaba Szabo - a carui lucrare „Somnoroasa” s-a adjudecat pentru 2.800 de euro, peste limita maxima estimata de 1.200, Nada Stojici - lucrarea „Luni” fiind vanduta cu 2.200 de euro, peste limita maxima estimata de 1.000 - si Attila Nagy, al carui „Miriapod” a fost cumparat cu 1.300 de euro.


Piata sculpturii de patrimoniu: validata ca noua piata investitionala

5 / 5

Rasfoieste in continuare

Kingston Digital lanseaza cel mai rapid stick USB

DataTraveler HyperX 3.0 a fost creat pentru pasionatii de jocuri si tehnologie si ofera cea mai rapida viteza si cea mai mare capacitate al unui dispozitiv de stocare USB Kingston. Viteza si capacitatea de stocare sporite le permit utilizatorilor sa stocheze rapid documentele.


Piata sculpturii de patrimoniu: validata ca noua piata investitionala